Kendimizi nasıl tanımlar, nasıl olabileceğimiz en iyi duruma geliriz?
Yaşamın doğal akışı içerisinde her birey kendini yalnız, sıkışmış, öfkeli, kaygılı ya da güvenlik ihtiyacında bulabilir. Böyle durumlarda kişiyi tarafsız ve yargısız bir bakışla dinleyecek, bulunduğu şartları anlayacak birinin olması ve devamında da kişinin olabileceği en iyi duruma gelebilmesi için kendisine rehberlik edilmesi önemlidir.
Bireysel danışmanlık, kişinin öfke, depresyon, kaygı, fobiler, evlilik ve ilişki zorlukları, ebeveynlik sorunları, iş hayatı zorlukları, kariyer değişiklikleri vb. gibi hayattaki birçok kişisel konu ile başa çıkmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bireysel psikolojik danışmanlık bir rahatsızlık sonucu başvurulacak bir alan olmaktan da ötedir. Bireysel danışmanlıkta esas, bireyin kendisini tanıması, davranışlarının temelini bulması, davranış biçimleri oluştururken izlediği yolları kavraması ve hem kendisi hem de çevresi ile olan ilişkilerini düzenlemesidir.
Danışmanlık süreci kişiyi mevcut durumdan daha iyi bir hale taşırken, sorunlarını çözebilme kapasitesini, özgüvenini, benlik saygısını ve dayanıklılığını artırmakta, hayatının kontrolünü yeniden kazanmasına yardımcı olmaktadır.
İnsanların bireysel danışmanlık talep etmelerinin bazı yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır:
Depresyon, kaygı, panik atak
Fobiler
Stres Yönetimi
Öfke kontrolü
Keder, yas ve kayıp
Düşük benlik saygısı ve özgüven
İlişki zorlukları